top of page

C60 (AISI 1060) er herdbart verktøystål egnet som eggstål der det kreves en robust egg.

C60 er i motsetning til C45 ikke like sveisbart, men det er sterkere og oppnår større hardhet.

Blant smeder er det populært til å lage helstålsøkser, store kniver, dreiejern for tre, hammere, treskjærejern, maskindeler og deler som krever større styrke og hardhet enn C45 kan gi.

I tillegg er C60 egnet om man ønsker å gjøre selektiv herding. Altså at et område gjøres hardt og et annet område beholdes bløtt.

 

Kjemisk sammensetning i prosent:

C: 0.57-0.65%

Si: 0.40%

Mn: 0.60-0.90%

P max.: 0.045%

S max.: 0.045%

 

Når materialet skal smis:

Forvarm opp stålet til 750-800 grader, fortsett oppvarmingen til 1100-1200 grader og hold temperaturen til metallet blir gjennomvarmt.

Du kan nå starte å smi, og arbeidet kan fortsette inntil materialet dropper til 850 grader.

Varm på nytt og fortsett arbeidet.

Ferdigsmidde deler kan luftkjøles.

 

Herding: varm opp til 810 til 820 grader og hold til delen er gjennomvarm.

Etter dette beholdes temperaturen i 10-15 minutter/per 25mm tverrsnitt.

Bråkjøl i vann.

For emner under 6,5mm kan man herde i en  hurtigkjølende herdeolje.

Om herdeolje benyttes til herding bør herdetemperaturen økes med 20 grader.

 

Anløping: Fra 150 C og oppover, avhengig av hardheten man ønsker.

Bør anløpes to ganger a to timer.

 

Lenke til herde og anløpningsdiagram. https://steelselector.sij.si/data/pdf/EC60.pdf

C60 Verktøystål

PrisFra kr 179,00
Mva. Inkludert |
    Produktside: Stores_Product_Widget