top of page

På denne siden forteller vi litt om maskinhamrer og Anyang ST og litt om hydrauliske presser.

Svea liten.png

Når du har smidd en stund og begynner å beherske prosessen med å flytte på stål vil du etterhvert møte på fysiske begrensinger på hvor stort du kan smi og hvor mye du klarer på en arbeidsøkt.

Uansett hvor god ambolt du har, uansett hvor sterk du er, uansett hvor god teknikk du har og uansett hvor god hammer du har så klarer du bare å smi et visst tverrsnitt og en viss mengde.

Joda, du kan bruke oppslager med slegge, men ikke alle orker slitet dette medfører og anskaffer seg en maskinhammer, fjærhammer eller hydraulisk presse for å lette denne jobben.

Det å smi kniver med damaskus mønster er veldig populært, og det krever mye banking om dette skal gjøres manuelt.

Effekten av en maskinhammer kan knapt overdrives. Den gjør smiarbeider som kan være et blodslit til noe som er både lett og gøy.

Smutstyr.no har siden 2021 hatt en Nargesa 60kg maskinhammer for salg i nettbutikken.

Denne er supergod, produsert i Spania, laget for proffesjonell bruk, men har nok vært noe kostbar for vår kundegruppe.

Vi har forsøkt å overtale produsent om å gjenopprette produksjonen av 30kg hammeren de hadde før, men de anser dessverre ikke volumet som interessant nok og har avslått dette.

Nå hender det at det dukker opp brukte maskinhamre for salg. Men de gode gamle er det dessverre ikke solgt mange av i dette landet. Og er maskinene alt for store er det ikke så mange som har plass i en privat smie.

Nå har vi kunder som har fått overtatt den gamle giganthammeren på arbeidsplassen når de har gått av med pensjon og installert den i egen smie. Kjempekult, men ikke for alle...

Og på Finn.no er nyere brukte maskinhamre ofte høyt priset.

Men det som er svært gledelig nå er at Smiutstyr.no fra juni 2022 har fått agentur på Anyang ST maskinhamre for salg i Norge.

http://anyangst.com/dealer/

Anyang ST er produsert i byen Anyang i Kina og de har en rekke modeller i forskjellige størrelser. De produserer maskinhamrer, ulike hydrauliske presser og har nå også startet med produksjon av båndslipemaskiner.

Da de kinesiske maskinhamrene gjorde sitt inntog er det ikke til å legge skjul på at det var en skepsis blant smedene til at rimelige maskiner fra Kina kunne sammenlignes med europeiske modeller. Men tiden har vist at disse har vært veldig gode og at de har vist seg å vare.  

Om du søker på Anyang hammer på google vil du se at det er to ulike produsenter under navnet Anyang.

Anyang AFP og Anyang ST, og dette kan være noe forvirrende om du ikke er kjent med denne historien.

Men Anyang ST ble etablert av ansatte som brøt ut av det opprinnelige Anyang AFP. Dette kan du lese mere om her: http://anyangst.com/st-declaration/

Dette medførte en konflikt med opphav, patent om design og falske rykter ble satt ut i kampens hete. Noe av dette vil du finne om du leter der ute. I 2016 tapte imidlertid Anyang AFP sitt søksmål mot Anyang ST og designet er nå åpent for allmenn bruk.

Dette har igjen medført at nye rimeligere merker har kommet fram og her skal man være litt oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er god kvalitet selv om det ser ut som en maskinhammer.

Anyang ST maskinhamrene har vært solgt i en årrekke i Norge. De er meget populære, har priser som er oppnåelig for hobbysmeder og en kvalitet som er til å stole på og de varer.

Smiutstyr.no er takknemlig for tilliten og om Anyang ST vil høre på oss har vi ideer til flere produkter som er etterspurt av våre kunder i årene som kommer.

Anyang ST gjør kontinuerlig designforbedringer på sine maskiner etter innspill fra kunder verden rundt.

Akkurat nå holder Anyang ST på med å prøve å få CE godkjent en båndslipemaskin. De håper på å ha dette på plass innen et par måneder (fra juni 2022).

Dette er svært spennende da et slikt sertifikat er helt avgjørende for å selge maskiner i blant annet Norge.

Pr. dags dato er ikke Smiutstyr.no kjent med at det finnes noen slike maskiner av denne typen i verden som er CE godkjent. 

Skulle det skje en arbeidsulykke med en maskin uten CE godkjenning vil arbeidstilsynet uansett årsak rette søkelyset på selger av ikke godkjent utstyr. Dette er det få som ønsker...

Det å få et produkt CE godkjent koster en god del penger og Smiutstyr.no synes det er utrolig kult at noen tør investere i produkter som smedene vil ha.

http://anyangst.com/anyang-st/belt-sander/

Vi har fått et prisestimat på denne maskinen og med tre ulike vertøy og frekvensomformer snakker vi om en pris under 20.000,- inkl mva i Norge. Dette kan bli kjempespennende!  

Litt teori om hvorfor Anyang ST sine maskinhamre slår kraftigere enn sine konkurrenter

For å forklare dette må vi vise til fysikken.

Formelen for bevegelsesenergi er (P) = 0,5 x massen (M) x farten (V^2)

Interesserte kan se denne videoen for nærmere forklaring: https://www.youtube.com/watch?v=paPGNsx-Uak

Vi vet i tillegg at ambolten er den som stopper denne energien og skyver den inn i ditt arbeidsstykke.

Du får utført et større smiarbeid om du har en tilstrekkelig tung ambolt. Dette gjelder til et visst punkt før effekten av dette avtar. 

Anyang ST har økt maskinhammerens amboltvekt og intigrert ambolten i maskinens ramme.

Dette gjør at rammens stivhet kommer som et bidrag til amboltens vekt.

I tillegg er slaglengden økt som gir hammeren større fart når den treffer og dermed får man mere energi.

Hammeren får med dette større fart og mere energi når den treffer ditt arbeidsstykke.

De har også forbedret overflaten mellom det bevegelige stempelet og sylinderen.

Dette bidrar til å mindre friksjon og øke hastigheten. Du får mindre varme, større hammerfart, mere energi og utført kraftigere smiing i ditt arbeidsstykke.

Et knippe videoer som viser Anyang ST produkter

https://www.youtube.com/shorts/WKwsxmbNgOU

https://www.youtube.com/shorts/QtJ14JvoKRE

https://www.youtube.com/watch?v=gcqFqlAx1g8

https://www.youtube.com/watch?v=yC5Ep38tH9s

https://www.youtube.com/shorts/6y6k3WXPeq0

Anyang ST sin salgskatalog

Brukermanualer for Anyang ST maskinhamre:

Noe som kan være av interesse:

Anyang ST lager sine bakker i materialet i 55NiCrMoV6.

Hvor stor maskinhammer bør jeg kjøpe?

Dette er kanskje det aller vanligste spørsmålet kunder stiller oss i salgssituasjon med maskinhammer.

Naturlig nok - i smia er dette kanskje den største investeringen du skal gjøre. Kunder er ofte private uten erfaring med handel av utstyr av denne typen.

Du vil ikke betale mere enn du må, samtidig som du vil ha en maskin som gjør jobben du ønsker og at den ikke blir for liten etter kort tids bruk. 

Anyang ST har listet opp maskinenes tekniske spesifikasjoner i operasjonsmanualene sine, men vi vil her prøve å gjøre dette litt enklere forståelig. Og for deg som kunde forhåpentligvis gjøre ditt valg litt lettere.

I private smier står som oftest valget mellom tre modellalternativer 15, 25 eller 40kg hammer. 

- 15kg maskinhammer: Super hobby maskin for deg som vil ha en rimelig, lett, liten maskin og som ikke arbeider med store tverrsnitt.

Kniver, kroker, kunst av litt mindre dimensjoner med mer. Produsent oppgir største tverrsnitt 30x30mm firkant.

Denne maskinen er til stor hjelp i smia og sparer deg for en masse slit.

Maskinen plugges i vanlig 1-fase stikkontakt og den kan stå på et hvilket som helst underlag.

En 15kg maskinhammer kan enkelt flyttes med f.eks en pallejekk. Den må nødvendigvis ikke ha en fastmontert plass. 

Et lite obs. Smiing av damaskus knivblad er veldig populært. Dette krever mye energi. Du kan smi damaskus knivblad med en 15kg hammer, men er dette noe du vil smi en del av anbefaler Smiutstyr.no en 25kg hammer.

- 25kg maskinhammer: Suveren smihammer til generell smiing. Med maks tverrsnitt på 40x40 kan du smi både damaskus knivblad og økser med mer.

Produsent oppgir flere monteringsalternativer på gulv, men maskinen kan fint stå på et trefundament på et vanlig betongbuv i f.eks en garasje. Noen vinkler i fundamentets hjørner er et enkelt tiltak for å sikre at maskinen ikke flytter på seg.

Men boltet maskin til et betongfundament er det optimale og det som får maskinen til å yte maksimalt.

Maskinen leveres standard som 3-fase, men kan leveres med kondensator som gjør at du kan kjøre den på 1-fase. Du vil da miste noe av motorens moment, men dette er noe som fungerer helt fint.

Et annet alternativ om du bare har 1-fase tilgjengelig er å bruke en frekvensomformer. Da taper du mindre moment enn om du bruker kondensator og du får trinnløs turtallsregulering. Anyang ST tilbyr også dette, men det har jo naturligvis en kost og må veies opp mot kostnaden med å få 3-fase strøm i din smie. 

Men smir du mye økser og er glad i å smi litt større saker anbefaler Smiutstyr.no at du går opp til 40kg hammer.

- 40kg maskinhammer: Her kan du jobbe med tverrsnitt opp til 52x52mm og du vil i en privat smie vil normalt ikke hammeren være begrensningen. 

Prisforskjellen mellom 25kg og 40kg er ikke så stor, men du har tilnærmet dobbel så stor slagkraft. Grunnen til dette er at maskinens ramme er nesten den samme. Bare 100kg som skiller på vekten mellom 25 og 40kg hammer.

Den store kraften maskinen slår med krever derimot et underlag som kan ta opp disse kreftene og at du har nok strøm tilgjengelig.

Aller helst monteres maskinen på et støpt fundament fundament som maskinen boltes i, men en stålplate for å fordele kreftene kan også fungere.

- 55 og 75kg maskinhammer: for industri og de som smir grove tverrsnitt. Anyang ST har også opplyst at de vil komme med en 95kg modell på sikt.

230V eller 400V spenning?

Maskinene bestilles til den voltstyrken de skal brukes på.

Om dette skal endres i ettertid på kan du enten anskaffe frekvensomformer eller bestille ny elektromotor.

Det kan og bestilles maskiner med motorer som kan bruke 230V og 400V mot et tillegg i prisen.

Skjermbilde 2022-07-03 kl. 09.30.43.png

Hydraulisk presse

 

Noen kunder ønsker av ulike grunner å skaffe seg en hydraulisk presse. 

Dette kan være at de ikke kan akseptere vibrasjonene, støyen og slagene en maskinhammer gir.

Det kan og være at de ønsker å serieprodusere og da er pressen som verktøy helt unik.

F.eks i oljeindustrien i Norge brukes massevis av smidd stål om det er høyt krav til styrke og kvalitet. Gjelder både rustfritt og karbonstål. Dette er tilnærmet utelukkende smidd med store hydrauliske presser, da det gir en god kontroll på prosessen.

En maskinhammer og en presse jobber med ditt varme stål på ulikt vis og det er ikke unormalt å ha både maskinhammer og presse - hvert til sitt bruk.

Anyang ST har to ulike modeller presser 30t og 50t. Og det er her snakk om presskraften pressen gir.

Begge disse modellene er for industriell bruk. Vekt soliditet og pris er deretter.

bottom of page