På denne siden forteller vi litt om maskinhamrer og Anyang ST

Når du har smidd en stund og begynner å beherske prosessen med å flytte på stål vil du etterhvert møte på fysiske begrensinger på hvor stort du kan smi og hvor mye du klarer på en arbeidsøkt.

Uansett hvor god ambolt du har, uansett hvor sterk du er, uansett hvor god teknikk du har og uansett hvor god hammer du har så klarer du bare å smi et visst tverrsnitt og en viss mengde.

Joda, du kan bruke oppslager med slegge, men ikke alle orker slitet dette medfører og anskaffer seg en maskinhammer, fjærhammer eller hydraulisk presse for å lette denne jobben.

Det å smi kniver med damaskus mønster er veldig populært, og det krever mye banking om dette skal gjøres manuelt.

Effekten av en maskinhammer kan knapt overdrives. Den gjør smiarbeider som kan være et blodslit til noe som er både lett og gøy.

Smutstyr.no har siden 2021 hatt en Nargesa 60kg maskinhammer for salg i nettbutikken.

Denne er supergod, produsert i Spania, laget for proffesjonell bruk, men har nok vært noe kostbar for vår kundegruppe.

Vi har forsøkt å overtale produsent om å gjenopprette produksjonen av 30kg hammeren de hadde før, men de anser dessverre ikke volumet som interessant nok og har avslått dette.

Nå hender det at det dukker opp brukte maskinhamre for salg. Men de gode gamle er det dessverre ikke solgt mange av i dette landet. Og er maskinene alt for store er det ikke så mange som har plass i en privat smie.

Nå har vi kunder som har fått overtatt den gamle giganthammeren på arbeidsplassen når de har gått av med pensjon og installert den i egen smie. Kjempekult, men ikke for alle...

Og på Finn.no er nyere brukte maskinhamre ofte høyt priset.

Men det som er svært gledelig nå er at Smiutstyr.no fra juni 2022 har fått agentur på Anyang ST maskinhamre for salg i Norge.

Anyang ST er produsert i byen Anyang i Kina og de har en rekke modeller i forskjellige størrelser. De produserer maskinhamrer, ulike hydrauliske presser og har nå også startet med produksjon av båndslipemaskiner.

Da de kinesiske maskinhamrene gjorde sitt inntog er det ikke til å legge skjul på at det var en skepsis blant smedene til at rimelige maskiner fra Kina kunne sammenlignes med europeiske modeller. Men tiden har vist at disse har vært veldig gode og at de har vist seg å vare.  

Om du søker på Anyang hammer på google vil du se at det er to ulike produsenter under navnet Anyang.

Anyang AFP og Anyang ST, og dette kan være noe forvirrende om du ikke er kjent med denne historien.

Men Anyang ST ble etablert av ansatte som brøt ut av det opprinnelige Anyang AFP. Dette kan du lese mere om her: http://anyangst.com/st-declaration/

Dette medførte en konflikt med opphav, patent om design og falske rykter ble satt ut i kampens hete. Noe av dette vil du finne om du leter der ute. I 2016 tapte imidlertid Anyang AFP sitt søksmål mot Anyang ST og designet er nå åpent for allmenn bruk.

Dette har igjen medført at nye rimeligere merker har kommet fram og her skal man være litt oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er god kvalitet selv om det ser ut som en maskinhammer.

Anyang ST maskinhamrene har vært solgt i en årrekke i Norge. De er meget populære, har priser som er oppnåelig for hobbysmeder og en kvalitet som er til å stole på og de varer.

Smiutstyr.no er takknemlig for tilliten og om Anyang ST vil høre på oss har vi ideer til flere produkter som er etterspurt av våre kunder i årene som kommer.

Anyang ST gjør kontinuerlig designforbedringer på sine maskiner etter innspill fra kunder verden rundt.

Akkurat nå holder Anyang ST på med å prøve å få CE godkjent en båndslipemaskin. De håper på å ha dette på plass innen et par måneder (fra juni 2022).

Dette er svært spennende da et slikt sertifikat er helt avgjørende for å selge maskiner i blant annet Norge.

Pr. dags dato er ikke Smiutstyr.no kjent med at det finnes noen slike maskiner av denne typen i verden som er CE godkjent. 

Skulle det skje en arbeidsulykke med en maskin uten CE godkjenning vil arbeidstilsynet uansett årsak rette søkelyset på selger av ikke godkjent utstyr. Dette er det få som ønsker...

Det å få et produkt CE godkjent koster en god del penger og Smiutstyr.no synes det er utrolig kult at noen tør investere i produkter som smedene vil ha.

http://anyangst.com/anyang-st/belt-sander/

Vi har fått et prisestimat på denne maskinen og med tre ulike vertøy og frekvensomformer snakker vi om en pris under 20.000,- inkl mva i Norge. Dette kan bli kjempespennende!  

Litt teori om hvorfor Anyang ST sine maskinhamre slår kraftigere enn sine konkurrenter

For å forklare dette må vi vise til fysikken.

Formelen for bevegelsesenergi er (P) = 0,5 x massen (M) x farten (V^2)

Interesserte kan se denne videoen for nærmere forklaring: https://www.youtube.com/watch?v=paPGNsx-Uak

Vi vet i tillegg at ambolten er den som stopper denne energien og skyver den inn i ditt arbeidsstykke.

Du får utført et større smiarbeid om du har en tilstrekkelig tung ambolt. Dette gjelder til et visst punkt før effekten av dette avtar. 

Anyang ST har økt maskinhammerens amboltvekt og intigrert ambolten i maskinens ramme.

Dette gjør at rammens stivhet kommer som et bidrag til amboltens vekt.

I tillegg er slaglengden økt som gir hammeren større fart når den treffer og dermed får man mere energi.

Hammeren får med dette større fart og mere energi når den treffer ditt arbeidsstykke.

De har også forbedret overflaten mellom det bevegelige stempelet og sylinderen.

Dette bidrar til å mindre friksjon. Du får mindre varme, større hammerfart, mere energi og utført kraftigere smiing i ditt arbeidsstykke.

Et knippe videoer som viser Anyang ST produkter

https://www.youtube.com/shorts/WKwsxmbNgOU

https://www.youtube.com/shorts/QtJ14JvoKRE

https://www.youtube.com/watch?v=gcqFqlAx1g8

https://www.youtube.com/watch?v=yC5Ep38tH9s

https://www.youtube.com/shorts/6y6k3WXPeq0

Anyang ST sin salgskatalog

Brukermanualer for Anyang ST maskinhamre og presser:

Noe som kan være av interesse:

Anyang ST lager sine bakker i materialet i 55NiCrMoV6.