På denne siden vil vi liste opp tips triks ideer som smeder der ute kan ha glede av.

Har du noen tips du ønsker å dele med andre? Skriv de ned og send de til: mail@smiutstyr.no

Noen tips om smiing av damask stål, essesveising, normalisering, herding og anløping med bruk av 15N20 og UHB20C stål.

Det å lage sitt eget damask stål eller mønsterstål for hånd går helt fint så lenge du begrenser deg til litt mindre stålstykker.

Smeder som har tilgang på maskinhammer, hydraulisk presse eller friksjonspresse smir gjerne med 30mm til 40mm brede stålbiter fra 100 til 250 i lengde og stabler på 10 stålbiter.

De som smir for hånd smir gjerne av 20mm brede stålbiter i lengder på ca 100mm. En stabel på 3 til 4 biter blir 10 til 12mm høy og dette pleier være overkommelig å smi ut for hånd, brette sammen, vri og gjøre alt du ønsker til du får det ønskede antall lag og mønster.

Deretter smir du ut bladet ønsket fasong. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Normalisering

Før herding er det viktig at du normaliserer, gjerne 3 til 4 ganger for å redusere spenningene i stålet til et minimum.

Dette gjør du ved å varme opp stålet til orange farge og la bladet luftkjøle. Gjenta tre ganger.

Grovslip bladet, men unngå å slipe eggen tynnere enn 2mm.

Herding

Når du skal herde, varm stålet igjen til orange farge. Du kan kontrollere temperaturen ved å teste med en magnet. Når stålet begynner å bli umagnetisk begynner det å bli varmt nok, men her er det variasjoner fra stål til stål. Pass på at stålet har riktig temperatur over hele bladets lengde.

Dypp bladet i herdeolje som er oppvarmet til ca 70 grader og rør i oljen minst 15 til 20 sekunder.

Slip bladet ønsket overflate.

Anløping

Anløping av knivblad kan gjøres i en vanlig stekeovn. 200 til 220 grader i en time er passelig. Avkjøl bladene til de knapt kan holdes i hendene og repeter.

For å lettere bestemme om du har riktig temperatur kan du bruke IR termometer eller slipe blankt et lite område på kniven.

Stålet vil endre farge fra ca 180 grader, alt etter ståltype.

Anløpiningstemperaturen han variere etter ståltype og hva bladet skal brukes til.

Det å anløpe lengre enn en time har liten effekt. Anløp heller flere ganger eller øk temperaturen. Det meste av spenningene slippes ved en gitt temperatur de første 10 minuttene, så går det langsommere og langsommere til det stopper helt opp.

Anløper man med for lav temperatur blir bladet sprøtt og kan sprekke. Ved for høy temperatur vil stålet bli for bløtt og eggen vil ikke beholde sin skarphet.

Alt etter bruksområdet på en kniv han hardheten variere mellom 55HRC  og opp mot 63HRC.

Dette kan måles med Smiutstyr.no sine hardhetstester filsett.

Bruk av jernklorid

Jernkloriden vi selger på Smiutstyr.no har i følge leverandør en styrke på 35 til 45%.

Dette er sterkt og verneutstyr etter produsentens anbefalinger må derfor benyttes.

Les datablad og produsentens anbefalinger til bruk av produktet.

Produktet har en rekke bruksområder, men i smia brukes gjerne produktet til å fjerne glødeskall, til å etse fram damask mønster, rengjøre rustfrie sveiser, rense filer med mer.

Produktet har en egenvekt på 1,41 - 1,44 g/cm3. Dette betyr at om noen har tilsatt vann og du du ønsker å kontrollere hvor sterk den er enkelt kan veie for å sjekke dette. 

En liter skal i formen den selges i veie mellom 1.410 til 1.440 gram.

Dette er en mettet løsning som betyr at det i romtemperatur ikke er mulig å tilføre mere virkestoff.

Her følger en kort brukerveiledning til bruk når du skal etse damaskkniver:

1. Slip og polerer opp bladene. Jo blankere jo bedre!
2. Vask bladene godt i Zalo eller et annet fettoppløselig rengjøringsmiddel.

3. Legg bladene i en syrefast beholder. Gjerne av plast eller glass.

4. Følg med på bladene ca ett minutts tid. Skulle det være fettrester på blandene så jernkloriden ikke treffer stålet - ta opp bladene og skyll godt med vann. Vask deretter godt med Zalo eller lignende og fortsett etsingen.

5. Etter ønsket kontrast - ta opp bladene og skyll og vask igjen.

Hvor lenge du skal etse beror på ståltypene som etses og ønsket effekt. Prøv deg fram.

6. Poler opp til ønsket glans. Skulle poleringen ta noe av kontrasten er det bare å ta blandene på nytt i jernkloriden noen få øyeblikk.

En annen metode er å fjerne oksid underveis. Dette demonstreres i denne videoen.

Jernkloriden er også godt egnet om du smir kniver og ønsker å beholde den smidde overflaten på siden av kniven.

Denne overflaten er ru inneholder glødeskall.

Det er vanskelig å fjerne dette med stålbørster eller lignende.

Jernkloriden fjerner derimot dette lett.

Følg framgangsmetoden for etsing av damaskkniver, men bruk mindre tid.

Jernklorid har økt effekt med økt temperatur.

Har du dårlig tid er det mulig å lunke jernkloriden for å akselere prosessen. Sett da beholderen med jernklorid i et vannbad under prosessen.

Det er også mange som bruker jernkloriden fortynnet med vann. Da får du mere av den, men den er fortsatt effektiv. 

1 del jernklorid og 1 til 2 deler vann er helt uproblematisk. Ved 1 del jernklorid og to deler vann får du en jernklorid  på 13,3%. Da anbefales det å ha jernkloriden lunken for økt effekt.

INFORMASJON:
Abonner på nyhetsbrevet vårt